Hz. Muhammed’in (as)

“FAİZ MUCİZESİ”

 

                         

             Prof. Dr. İsmail ÖZSOY

            EFC Ethical Funding Co., CA

            Danışma Kurul Üyesi

 

Faiz ortaya çıktığı andan itbaren insan oğlunun vicdanını rahatsız etmiştir. Herkes onu eleştirmiş, anlamaya ve açıklamaya çalışmış fakat hiç kimse onun ne tam bir tarifini yapabilmiş ne de kapsamını belirleyebilmiştir. Onunla ilgili yüzlerce kitap yazılmıştır. Hâlâ konuşuluyor, tartışılıyor.

Ben de doktora tezimi faiz konusunda yazdım. Faiz teorilerini, dinlerin ve felsefî akımların faize bakışını inceledim. İktisat ve İlahiyat anadal sahibi olarak konuyu bu iki boyutuyla da kavradığımı düşünüyorum Ancak yazılı ve sözlü açıklamalarımla onu anlatmakta ne kadar başarılı olduğumu bilmiyorum.

Tarih boyunca düşünürler faizi hep «borçlu» ve onun karşılaştığı zorluklar açısından incelemiş, bu sıkıntıların azaltıldığı ölçüde faizi onaylamışlardır. Banka sistemi bunu sağlamış, bu yüzden Süleyman Ateş gibi bir ilahiyatçının bile kafası karışmıştır. Faiz sisteminde “borç veren”in durumu ise hep göz ardı edilmiştir.

Kur’an’da Faiz

Faizi İslâmî perspektiften incelerken Kur’an’daki “Faizden vazgeçerseniz haksızlık yapmaz, haksızlığa da uğramazsınız” (Bakara, 279) ayeti benim faizi kavramamda çilingir vazifesi gördü.

Bu perspektif, borç verenin de mağdur olabileceğini dikkate almak gerektiğini bildiriyor; faizli bir borç işleminin iki taraftan mutlaka birinin zararıyla sonuçlanacağı uyarısını yapıyordu. Zira her yüksek faiz borçlunun, her düşük faiz de borç verenin aleyhine işliyordu.

Bunun ortası yoktu. Bu ise “bütün faiz oranlarının aynı sonucu verdiğini” gösteriyordu: İki taraf arasında kaçınılmaz eşitsizlik. Şu halde faizi savunmak kesin olarak eşitlik ve adalete aykırıydı.

Evet, Kur’an “borç faizi”ni çözmemde başrolü oynadı.

 Hz. Peygamber Aleyhisselâmın Faiz Tanımı

İslâm’ın faiz perspektifini Hz. Muhammed Aleyhisselâma da sormadan olmazdı. Onun da söyleyecekleri olabilirdi. Bütün hadisleri inceledim. Bu süreçte karşıma ilginç bir hadis çıktı: İktisatçıların hiç ilgisini çekmeyen; ilâhiyatçıların ise, “Peygamber döneminde Medine pazarındaki takas ilişkilerini düzenleyen hem çok basit hem anlamsız ifadeler de içeren bir açıklama” gözüyle baktığı bir hadis. 

Öyle ki, Konya’da düzenlenen bir sempozyumda aynı oturumda yan yana geldiğimiz Hadis Profesörü bir meslekdaşım sunumumda bu hadisi ele alacağımı öğrenince kulağıma eğilerek, “İsmail Bey, bu hadisi neden bu kadar önemsiyorsun, bu hadis Medine pazarındaki basit mal değişim işlemlerini anlatıyor” demişti. Ben ise, “Hocam, öyle olup olmadığını göreceğiz” cevabını vermiştim.

Bu hadis-i şerif şudur:

“Altın altınla, gümüş gümüşle; buğday buğdayla, arpa arpayla, hurma hurmayla, tuz tuzla; misli misline, eşit ölçüde ve peşin mübadele edilmelidir. Sınıflar farklı olursa, peşin olmak şartıyla istediğiniz gibi mübadele edebilirsiniz.” (Müslim, Müsâkat, 81; Ebu Davud, Büyu’, 12)

Hz. Peygamber Aleyhisselâmın “Altı Eşya Hadisi” olarak bilinen bu sözü “aldatıcı” bir şekilde basit görünmektedir. Görünüşte Yedinci Yüzyıl Arap pazarlarındaki temel ticarî ilişkileri tanımlamaktadır. Oysa, derinliği ve kapsamı sanılanın çok ötesindedir.

·           Hz. Muhammed (as), bu özlü sözüyle 72 tanesi faize giren 216 alışverişi ifade etmektedir.

·           Bu hadiste Peygamberimiz (as) çok yönlü olan ve çeşitli şekillerde ortaya çıkan faiz (riba) kavramı ve çeşitlerini mucizevî bir şekilde özetlemiştir.

·           Bu hadis, hem Kur'an'da bahsedilen tek faiz türü olan borç faizini içermekte hem iki yeni faiz türünü insanlık âlemine tanıtmaktadır: “Alışveriş Faizi” ve “Fazlalık Faizi”.

·           Bu hadis İslam ticaret hukukunun bel kemiğini oluşturmaktadır.

·           Küresel finans krizlerini önleyecek öneriler içermektedir.

Bu 216 işlemi içeren matris şöyledir:

Matris: Altı Eşya Hadisi’nde Para ve Malların Değişimi

Sınıf/

Eşya

Para Kategorisi

Mal Kategorisi

Altın

Gümüş

Buğday

Arpa

Hurma

Tuz

Altın

Eşit ve Peşin

Peşin

Serbest

Serbest

Serbest

Serbest

Gümüş

Peşin

Eşit ve Peşin

Serbest

Serbest

Serbest

Serbest

Buğday

Serbest

Serbest

Eşit ve Peşin

Peşin

Peşin

Peşin

Arpa

Serbest

Serbest

Peşin

Eşit ve Peşin

Peşin

Peşin

Hurma

Serbest

Serbest

Peşin

Peşin

Eşit ve Peşin

Peşin

Tuz

Serbest

Serbest

Peşin

Peşin

Peşin

Eşit ve Peşin

Not: “Serbest” kavramı değişimin hem peşin hem vadeli caiz olduğunu ifade eder.

Bu 216 işlem tablolar halinde ekte sunulmuştur.

Bu hadisinde Hz. Peygamber (as), ticarî hayatta faizin ortaya çıkmasını önleyen kuralları belirlemiştir. Bu kurallara uyulmamasının çok sayıda faizli işleme yol açacağını vurgulamıştır.

Başka bir deyişle, Hz. Peygamber Aleyhisselam düzinelerce faizli işlemin ayrıntılı örneklerini sıralamak yerine, herhangi bir faizli işlemden kaçınmak için birkaç temel kuralı özetleyerek kısalığı tercih etmiştir.

Tarihe Değil Çağa Işık Tutan Hadis: Altı Eşya Hadisi

  • Bu hadis 10 bin nüfuslu Medine Pazarından daha çok bugünkü 8 milyarlık global pazarlara ışık tutuyor.
  • Bu hadis, 2008 Küresel Finansal Kriz gibi olaylar sırasında gözlemlenen finansal balonların önlenmesine yardımcı olabilecek zamanlar ötesi prensipler sağlıyor.
  • Bu hadis, finansal balonların oluşumunu önleyecek şu önerileri içermektedir:

1.     Vadeli İşlemlerden Kaçınma: Finansal araçlarla ilgili işlemlerde hiç bir şekilde vade olmamalı, peşin işlem görmelidirler.

2.     Peşin ve Nominal Değer İşlemleri: Alacak ve borç senetleri gibi borca dayalı tüm araçlar, nominal değeriyle yalnızca peşin olarak ve nominal değeriyle işlem görebilir, tıpkı para birimleri ve dövizlerde olduğu gibi. Malî araçların değişken faiz oranları ve vadeleriyle takas edildiği işlemlerde, işlem nominal değerde gerçekleşmelidir.

3.     Güvenli Depolama: Bankalar, müşteriler ödemelerini tamamlayana kadar finansal araçları kasalarında tutmalı, değişim gerekirse ancak peşin ve nominal değerler üzerinden yapılmalıdır.

4.     Mal Karşılığı Belgeler: (a) Taşınmaz ve taşınabilir mal mülkiyetini temsil eden belgeler ve hisse senetleri gibi sermayeye dayalı menkul kıymetler ... nakit karşılığında peşin olarak satılabilir ve kredilendirilebilir, çünkü malı temsil etmektedirler. Bu belgeler nakit veya kredi karşılığında işlem gördüğünde, dayanak malların mülkiyeti alıcıya devredilmelidir. Şirket hisseleri, işlem anında anlık teslimatın sağlanması şartıyla güncel piyasa değeriyle işlem görebilir.

Bütün bu finansal ilkeler Altı Eşya Hadisinden çıkarılmıştır.

Mucizelik bununla bitmemekte 6 kalem eşyanın da tam bir peygamber ferasetiyle seçildiği görülmektedir.

Neden Altın ve Gümüş?

Hz. Peygamber Aleyhisselâmın para kategorisinde sadece altın ve gümüşten bahsetmesi dikkat çekmektedir.

Günümüzde altın, kendisini ve tüm altın para birimlerini temsil eden en temel, birincil, değerli ve küresel olarak kabul gören para olmaya devam ederken, gümüş para statüsünü kaybetmiştir.

Bununla birlikte, gümüşün altın dışındaki tüm ikincil para birimlerini temsil ettiği söylenebilir. Bunlar arasında diğer tüm metal sikkeler ve değerli ya da ucuz tüm ulusal para birimleri de dahil olmak üzere her türden kağıt para yer almaktadır. Bu ikincil para birimleri, herhangi bir ekonomideki yer ve zamanın özel koşullarına bağlı olarak ortaya çıkabilir ve sonra tedavülden kalkabilir. 

Bu açıdan bakıldığında, Altı Eşya Hadisi eşsiz ve derin bir öneme sahiptir.

Çünkü Peygamber Aleyhisselâm o dönemde tedavülde olan paralardan dinar ve dirhemden bahsetmek yerine, bunların içinde bulunan metallere -altın ve gümüş- dikkat çekmektedir. Bu ince ayrım bu hadisin mucizevî derinliğine ayrıca katkıda bulunur.

Bunun nedeni şudur: Peygamber (s.a.v.) “dinar” ve “dirhem” terimlerini kullanmış olsaydı, dinarın bugünkü altını, dirhemin de bugünkü gümüşü veya diğer metal paraları ve tüm ulusal para birimlerini temsil ettiğini söylemek mümkün olmazdı.

Neden Buğday, Arpa, Hurma ve Tuz?

Ayrıca hadiste geçen diğer dört malın da rastgele seçilmediği anlaşılmaktadır:

(1) Buğday, insanların temel gıdası olan tahılları,

(2) Arpa, hayvanlar için en önemli besin kaynağını,

(3) Hurma, besin değeri en zengin ve insan tabiatına en uygun özelliğe sahip bir meyve olarak tüm meyve türlerini,

(4) Tuz ise yemeklerin vazgeçilmezi olan tüm baharat ve tatlandırıcıları temsil etmektedir.

Görüldüğü gibi, bu altı tipik eşya Peygamberimiz Aleyhisselam tarafından bilinçli ve özenli bir şekilde seçilmiştir ve bu öğeler kendi kategorileri içinde tüm “değiştirilebilir” malların temsilcileri olarak hizmet etmektedir.

·           Hiç bir eğitim almamış bir zatın bu incelikleri sıradan bir insan olarak bilmesi mümkün müdür?

·           Bu hadis Kur’an’da yer almayan “Vade faizi” ve “Fazlalık faizi” çeşitlerini de ortaya koyarak, Kur’an’ın anlaşılmasında Hadis-i Şeriflerin yerini ve önemini göstermez mi?

·           Sıradan bir insan bu incelikleri göremeyeceğine göre Hz. Peygamber Aleyhisselâmın hadislerinin de vahiy kaynaklı olduğu açığa çıkmış olmaz mı?

·           Bu mucizevî faiz hadisi Kur’an’ın Hadis/Sünnet olmadan anlaşılamayacağını gösterdiği gibi, bu Hadislerin uydurma olamayacağını da göstermekte değil midir?

·           Hiç bir düşünürün aklına gelmeyen bu açıklama insaflı insanlara “Muhammed Allah’ın Resûlüdür” dedirtmez mi?

 

 

 

 

EK

Hz. Muhammed'in (as) Altı Eşya Hadisine Göre

Para Birimleri ve Malların Değişiminde

Faizli ve Faizsiz İşlem Senaryoları

 

 

TABLO 1. PARA KATEGORİSİ

(Tüm miktarlar örnek içindir)

ALTIN ile ALTIN

1.          100 gr

ile

100 gr

Peşin

Faiz değil

2.          100 gr

ile

100 gr

Vadeli

Vade faizi

3.          100 gr

ile

101 gr

Peşin

Fazlalık faizi

4.          100 gr

ile

101 gr

Vadeli

Vade faizi

5.          100 gr

6.          100 gr

ile

ile

  99 gr

  99 gr

Peşin

Vadeli

Fazlalık faiziVade faizi

GÜMÜŞ ile GÜMÜŞ

7.          100 gr

ile

100 gr

Peşin

Faiz değil

8.          100 gr

ile

100 gr

Vadeli

Vade faizi

9.          100 gr

ile

101 gr

Peşin

Fazlalık faizi

10.        100 gr

ile

101 gr

Vadeli

Vade faizi

11.        100 gr

12.        100 gr

ile

ile

  99 gr

  99 gr

Peşin

Vadeli

Fazlalık faizi

Vade faizi

GÜMÜŞ ile ALTIN

13.        10 gr

ile

500 gr

Peşin

Faiz değil

14.        10 gr

ile

500 gr

Vadeli

Vade faizi

15.        10 gr

ile

550 gr

Peşin

Faiz değil

16.        10 gr

ile

550 gr

Vadeli

Vade faizi

17.        10 gr

ile

450 gr

Peşin

Faiz değil

18.        10 gr

ile

450 gr

Vadeli

Vade faizi

ALTIN ile GÜMÜŞ

19.        500 gr

ile

10 gr

Peşin

Faiz değil

20.        500 gr

ile

10 gr

Vadeli

Vade faizi

21.        500 gr

ile

11 gr

Peşin

Faiz değil

22.        500 gr

ile

11 gr

Vadeli

Vade faizi

23.        500 gr

ile

  9 gr

Peşin

Faiz değil

24.        500 gr

ile

  9 gr

Vadeli

Vade faizi

 


 

TABLO 2. MAL KATEGORİSİ

BUĞDAY ile BUĞDAY

25.     100 kg

ile

100 kg

   Peşin

Faiz değil

26.     100 kg

ile

100 kg

   Vadeli

Vade faizi

27.     100 kg

ile

101 kg

   Peşin

Fazlalık faizi

28.     100 kg

ile

101 kg

   Vadeli

Vade faizi

29.     100 kg

ile

 99 kg

   Peşin

Fazlalık faizi

30.     100 kg

İçin

 99 kg

   Vadeli

Vade faizi

ARPA ile ARPA

31.     100 kg

ile

100 kg

   Peşin

Faiz değil

32.     100 kg

ile

100 kg

   Vadeli

Vade faizi

33.     100 kg

ile

101 kg

   Peşin

Fazlalık faizi

34.     100 kg

ile

101 kg

   Vadeli

Vade faizi

35.     100 kg

ile

 99 kg

   Peşin

Fazlalık faizi

36.     100 kg

ile

 99 kg

   Vadeli

Vade faizi

HURMA ile HURMA

37.     100 kg

ile

100 kg

   Peşin

Faiz değil

38.     100 kg

ile

100 kg

   Vadeli

Vade faizi

39.     100 kg

ile

101 kg

   Peşin

Fazlalık faizi

40.     100 kg

ile

101 kg

   Vadeli

Vade faizi

41.     100 kg

ile

 99 kg

   Peşin

Fazlalık faizi

42.     100 kg

ile

 99 kg

   Vadeli

Vade faizi

TUZ ile TUZ

43.     100 kg

ile

100 kg

   Peşin

Faiz değil

44.     100 kg

ile

100 kg

   Vadeli

Vade faizi

45.     100 kg

ile

101 kg

   Peşin

Fazlalık faizi

46.     100 kg

ile

101 kg

   Vadeli

Vade faizi

47.     100 kg

ile

 99 kg

   Peşin

Fazlalık faizi

48.     100 kg

ile

 99 kg

   Vadeli

Vade faizi

ARPA ile BUĞDAY

49.     100 kg

ile

100 kg

  Peşin

Faiz değil

50.     100 kg

ile

100 kg

  Vadeli

Vade faizi

51.     100 kg

ile

101 kg

  Peşin

Faiz değil

52.     100 kg

ile

101 kg

  Vadeli

Vade faizi

53.     100 kg

ile

  99 kg

  Peşin

Faiz değil

54.     100 kg

ile

  99 kg

  Vadeli

Vade faizi

 

HURMA ile BUĞDAY

 

55.     100 kg

ile

100 kg

  Peşin

Faiz değil

 

56.     100 kg

ile

100 kg

  Vadeli

Vade faizi

 

57.     100 kg

ile

101 kg

  Peşin

Faiz değil

 

58.     100 kg

ile

101 kg

  Vadeli

Vade faizi

 

59.     100 kg

ile

  99 kg

  Peşin

Faiz değil

 

60.     100 kg

ile

  99 kg

  Vadeli

Vade faizi

 

TUZ ile BUĞDAY

 

61.     100 kg

ile

100 kg

  Peşin

Faiz değil

 

62.     100 kg

ile

100 kg

  Vadeli

Vade faizi

 

63.     100 kg

ile

101 kg

  Peşin

Faiz değil

 

64.     100 kg

ile

101 kg

  Vadeli

Vade faizi

 

65.     100 kg

ile

  99 kg

  Peşin

Faiz değil

 

66.     100 kg

ile

  99 kg

  Vadeli

Vade faizi


BUĞDAY ile ARPA

67.     100 kg

ile

100 kg

Peşin

Faiz değil

68.     100 kg

ile

100 kg

Vadeli

Vade faizi

69.     100 kg

ile

101 kg

Peşin

Faiz değil

70.     100 kg

ile

101 kg

Vadeli

Vade faizi

71.     100 kg

ile

  99 kg

Peşin

Faiz değil

72.     100 kg

ile

  99 kg

Vadeli

Vade faizi

HURMA ile ARPA

73.     100 kg

ile

100 kg

Peşin

Faiz değil

74.     100 kg

ile

100 kg

Vadeli

Vade faizi

75.     100 kg

ile

101 kg

Peşin

Faiz değil

76.     100 kg

ile

101 kg

Vadeli

Vade faizi

77.     100 kg

ile

  99 kg

Peşin

Faiz değil

78.     100 kg

ile

  99 kg

Vadeli

Vade faizi


 

TUZ ile ARPA

79.     100 kg

ile

100 kg

Peşin

Faiz değil

80.     100 kg

ile

100 kg

Vadeli

Vade faizi

81.     100 kg

ile

101 kg

Peşin

Faiz değil

82.     100 kg

ile

101 kg

Vadeli

Vade faizi

83.     100 kg

ile

  99 kg

Peşin

Faiz değil

84.     100 kg

ile

  99 kg

Vadeli

Vade faizi


BUĞDAY ile HURMA

85.     100 kg

ile

100 kg

Peşin

Faiz değil

86.     100 kg

ile

100 kg

Vadeli

Vade faizi

87.     100 kg

ile

101 kg

Peşin

Faiz değil

88.     100 kg

ile

101 kg

Vadeli

Vade faizi

89.     100 kg

ile

  99 kg

Peşin

Faiz değil

90.     100 kg

ile

  99 kg

Vadeli

Vade faizi

ARPA ile HURMAİ

91.     100 kg

ile

100 kg

Peşin

Faiz değil

92.     100 kg

ile

100 kg

Vadeli

Vade faizi

93.     100 kg

ile

101 kg

Peşin

Faiz değil

94.     100 kg

ile

101 kg

Vadeli

Vade faizi

95.     100 kg

ile

  99 kg

Peşin

Faiz değil

96.     100 kg

ile

  99 kg

Vadeli

Vade faizi

TUZ ile HURMA

97.     100 kg

ile

100 kg

Peşin

Faiz değil

98.     100 kg

ile

100 kg

Vadeli

Vade faizi

99.     100 kg

ile

101 kg

Peşin

Faiz değil

100.   100 kg

ile

101 kg

Vadeli

Vade faizi

101.   100 kg

ile

  99 kg

Peşin

Faiz değil

102.   100 kg

ile

  99 kg

Vadeli

Vade faizi

BUĞDAY ile TUZ

103.   100 kg

ile

100 kg

Peşin

Faiz değil

104.   100 kg

ile

100 kg

Vadeli

Vade faizi

105.   100 kg

ile

101 kg

Peşin

Faiz değil

106.   100 kg

ile

101 kg

Vadeli

Vade faizi

107.   100 kg

ile

  99 kg

Peşin

Faiz değil

108.   100 kg

ile

  99 kg

Vadeli

Vade faizi

HURMA ile TUZ

109.   100 kg

ile

100 kg

Peşin

Faiz değil

110.   100 kg

ile

100 kg

Vadeli

Vade faizi

111.   100 kg

ile

101 kg

Peşin

Faiz değil

112.   100 kg

ile

101 kg

Vadeli

Vade faizi

113.   100 kg

ile

  99 kg

Peşin

Faiz değil

114.   100 kg

ile

  99 kg

Vadeli

Vade faizi


ARPA ile TUZ

115.   100 kg

ile

100 kg

Peşin

Faiz değil

116.   100 kg

ile

100 kg

Vadeli

Vade faizi

117.   100 kg

ile

101 kg

Peşin

Faiz değil

118.   100 kg

ile

101 kg

Vadeli

Vade faizi

119.   100 kg

ile

  99 kg

Peşin

Faiz değil

120.   100 kg

ile

  99 kg

Vadeli

Vade faizi

Toplam İşlemler: 120=Faizli İşlemler: 72 + Faizsiz: 48

 

 


 

TABLO 3. BUGÜNÜN PARA BİRİMLERİYLE PARASAL KATEGORİ

TÜRK LİRASI ile TÜRK LİRASI

            100 TL

    ile

100 TL

Peşin

Faiz değil

            100 TL

    ile

100 TL

Vadeli

Vade faizi

            100 TL

    ile

101 TL

Peşin

Fazlalık faizi

            100 TL

    ile

101 TL

Vadeli

Vade faizi

            100 TL

            100 TL

    ile

    ile

  99 TL

  99 TL

Peşin

Vadeli

Fazlalık faizi

Vade faizi

ABD Doları ile ABD Doları

            100 $

    ile

100 $

Peşin

Faiz değil

            100 $

    ile

100 $

Vadeli

Vade faizi

            100 $

    ile

101 $

Peşin

Fazlalık faizi

            100 $

    ile

101 $

Vadeli

Vade faizi

            100 $

            100 $

    ile

    ile

  99 $

  99 $

Peşin

Vadeli

Fazlalık faizi

Vade faizi

EURO ile EURO

            100 €

    ile

100 €

Peşin

Faiz değil

            100 €

    ile

100 €

Vadeli

Vade faizi

            100 €

    ile

101 €

Peşin

Fazlalık faizi

            100 €

    ile

101 €

Vadeli

Vade faizi

            100 €

            100 €

    ile

    ile

  99 €

  99 €

Peşin

Vadeli

Fazlalık faizi

Vade faizi

ABD DOLARI ile TL

            300 TL

    ile

100 $

Peşin

Faiz değil

            300 TL

    ile

100 $

Vadeli

Vade faizi

            300 TL

    ile

101 $

Peşin

Faiz değil

            300 TL

    ile

101 $

Vadeli

Vade faizi

            300 TL

    ile

  99 $

Peşin

Faiz değil

            300 TL

    ile

  99 $

Vadeli

Vade faizi

EURO ile ABD DOLARI

            130 $

    ile

100 €

Peşin

Faiz değil

            130 $

    ile

100 €

Vadeli

Vade faizi

            130 $

    ile

101 €

Peşin

Faiz değil

            130 $

    ile

101 €

Vadeli

Vade faizi

            130 $

    ile

  99 €

Peşin

Faiz değil

            130 $

    ile

  99 €

Vadeli

Vade faizi

 

 


 

TABLO 4. "MAL KATEGORİSİ" ile "PARA BİRİMLERİ KATEGORİSİ"

BUĞDAY ile ALTIN

 

            10 gr

ile

100 kg

Peşin

   Faiz değil

 

            10 gr

ile

100 kg

Vadeli

   Faiz değil

 

            10 gr

            10 gr

            10 gr

ile

ile

ile

  99 kg

  99 kg

101 kg

Peşin

Vadeli

Peşin

   Faiz değil

   Faiz değil

   Faiz değil

            10 gr

ile

101 kg

Vadeli

   Faiz değil

 

ALTIN ile BUĞDAY

 

            100 kg

ile

  10 gr

Peşin

   Faiz değil

 

            100 kg

ile

  10 gr

Vadeli

   Faiz değil

 

            100 kg

ile

  11 gr

Peşin

   Faiz değil

 

            100 kg

ile

  11 gr

Vadeli

   Faiz değil

 

            100 kg

ile

    9 gr

Peşin

   Faiz değil

 

            100 kg

ile

    9 gr

Vadeli

   Faiz değil

 

 

 

TABLO 5. MAL KATEGORİSİ ile PARA BİRİMİ KATEGORİSİ

 

BUĞDAY ile GÜMÜŞ

 

            500 gr

ile

100 kg

Peşin

   Faiz değil

 

            500 gr

ile

100 kg

Vadeli

   Faiz değil

 

            500 gr

            500 gr

            500 gr

ile

ile

ile

  99 kg

  99 kg

101 kg

Peşin

Vadeli

Peşin

   Faiz değil

   Faiz değil

   Faiz değil

            500 gr

ile

101 kg

Vadeli

   Faiz değil

 

GÜMÜŞ ile BUĞDAY

 

            100 kg

ile

 500 gr

Peşin

   Faiz değil

 

            100 kg

ile

 500 gr

Vadeli

   Faiz değil

 

            100 kg

ile

 550 gr

Peşin

   Faiz değil

 

            100 kg

ile

 550 gr

Vadeli

   Faiz değil

 

            100 kg

ile

 450 gr

Peşin

   Faiz değil

 

            100 kg

ile

 450 gr

Vadeli

   Faiz değil

 

 

 

 

Buğday ile Altın ve Altın ile Buğday=12

Arpa ile Altın ve Altın ile Arpa=12

Hurma ile Altın ve Altın ile Hurma=12

Tuz ile Altın ve Altın ile Tuz=12

Buğday ile Gümüş ve Siver ile Buğday=12

Arpa ile Gümüş ve Gümüş ile Arpa=12

Hurma ile Gümüş ve Gümüş ile Hurma=12

Tuz ile Gümüş ve Gümüş ile Tuz=12

 

Özetle, "para birimi kategorisi" ile "mal kategorisi" arasında 96 işlem gerçekleşmektedir

 

GENEL TOPLAM=120+96=216

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar